Narvik – världens vackraste vinterresa

Skidåkning i Narvik

Tågresan från Kiruna till Narvik erbjuder världens vackraste vinterresa och riktigt bra skidåkning på slutstationen. Här finns både Skandinaviens högsta fallhöjd – och kanske bästa offpist.

I hela världen finns knappast en mäktigare tågupplevelse, än att passera Riksgränsen och den svenska fjällvärden och sedan ”falla” ned mot Ofotfjorden på havsnivå.
Det är lock i öronen och du trycker näsan mot rutan för att inte missa någonting. Långsträckta fjällryggar, djupa dalar och endast enstaka små hus vittnar om mänsklig aktivitet. Till sist kommer fjorden med sitt mörkgråa vatten.

Järnvägen byggdes i början av 1900-talet (invigningen var 1903) för att LKAB:s järnmalm skulle kunna skeppas ut från Narviks isfria hamn, och den är en ingenjörsbedrift, en skandinavisk variant på Glaciärexpressen i Alperna.
Att du är på väg mot ett udda skidäventyr med hög fallhöjd och bra offpist gör inte äventyrskänslan mindre.

I Narvik möter du en lågväxt bebyggelse som breder ut sig likt ett nordiskt San Fransisco, ett lapptäcke i färger. Själva de centrala delarna är dock allt annat än charmiga. Mycket betong, raka gator, några större gallerior och så Scandics udda hotelltorn. Förklaringen till stadens charmlösa yttre är 2:a världskriget. I början av kriget bombades staden sönder av de allierade för att hindra tyskarna från att få kontrollen över malmhamnen. Efter kriget byggdes Narvik upp, snabbt och effektivt, utan tanke på estetik och småstadsmys.

Scandic Hotel Narvik

Men inne i den arkitektoniska tristessen finns en del roliga krogupplevelser. På Dronninggate ligger till exempel puben Narvikguten, som erbjuder lite frontiertown-känsla med skibummers, moderna rallare, hamnfolk eller de sedvanliga långsittarna med kvällstidningens sportsidor uppslagna. Du börjar dock kvällen på Tötta bar, på 16:e våningen på Scandic Hotel, med några nordnorska tapas och en vidunderlig utsikt över Ofotfjorden.

Skybar, Scandic Hotel Narvik

Men det är inte för staden du har åkt hit. Det är Fagernesfjellet. Det reser sig dramatisk rakt upp, strax öster om Narvik, till 1 200 meters höjd. Fallhöjden är nästan lika hög. Skidåken börjar i moln och slutar på en kajkant, som någon uttryckte det. Här finns sex liftar, ett tiotal preparerade nedfarter. Den längsta ”backen” är drygt 3 kilometer.

Fagernesfjellet och hela bergskedjan häruppe är även en riktig snömagnet. Tack vare närheten till Nordatlanten och Golfströmmen, så står lågtrycken i kö och när de pressas upp av bergskedjan så faller snön.
Mest snö faller från slutet av februari och under hela mars, vilket gör april och början av maj som den bästa skidperioden, då det blir ljusare och vädret erbjuder fler högtryck.
Att gondolen till mellanstationen är sliten, långsam och endast sväljer 530 personer i timmen är nåt du tar med jämnmod, liksom att den övre sittliften ofta är stängd, och att toppstationen ofta befinner sig mitt inne i mjölkvit dimma där inga konturer finns. För här finns också Mørkholla, som enligt många erbjuder Skandinaviens bästa offpiståkning. Och hålan är rätt enkel att nå.

Så här gör du: Du tar sittliften upp till toppen av Fagernesfjellet. Gå sedan uppför fjället i sydostlig riktning mot Andretoppen. Vandringen tar cirka 15-20 minuter.
Från Andretoppen ser du Mørkholla-grytan. Namnet kommer av att den ligger på fjellets nordsida och att den aldrig nås av solens strålar, ett mörkt hål så att säga. Du fortsätter på en bergskam med snööverhäng och vid rätt plats börjar du ditt åk.

Det är en intensiv start, inledningen är brant och du får verkligen jobba i cirka 200 meter innan åkningen planar ut. Från botten av grytan följer du sedan Rørgata och, med mjölksyran pumpade genom alla muskler, avslutar du åket i dalstationen av liftsystemet. Ett åk på 1 100 fallmeter.

Det är faktiskt lite märkligt att Narvik är så närmast okänt som skidort, tänker du. Här finns ju det mesta. Vacker tågresa, en stad med historia och riktiga människor, och ett fenomenal skidåkning.
Men lite folk, innebär ju mindre konkurrens om orörd snö.

Imorgon vill du prova offpiståkningen nedför Five Fingers eller Tredjetoppen…

Sevärt

https://www.youtube.com/watch?v=FHre_8NPRR4

[factbox heading="Resfakta, Narvik"]
Säsong
Skidsäsongen i Narvik brukar börja omkring vecka 7, alltså en bit in i februari , men sträcker sig vissa år ändå fram till midsommar och midnattssol. Mest snö faller just i februari och mars, och bästa perioden är april och början maj, då det är ljust långt in på kvällarna och snön fortfarande är relativt torr.

Ta sig hit
Tåget från Kiruna mot Narvik går fem gånger per dag i vardera riktning. Nattågen från Stockholm, via Boden är en 20 timmars tågupplevelse genom Vintersverige. De går två per dygn. Det första lämnar Stockholm central 17.50 och är framme i Narvik 13.43. Det andra lämnar Stockholm central 22.50, går till Boden, med byte till Intercitytåg och är framme i Narvik 17.06.
Mer info: www.sj.se

Bo
Narvik har hotell tillhörande de större hotellkedjorna, bland annat Scandic och Quality Hotel Grand Royal. De är dock främst ägnade för affärsresenärer. För yngre skibums kan vandrarhemmet Spor 1 vid järnvägstationen rekommenderas. De har flerbäddsrum för 300 NOK/person. Ett enkelt och bra hotell är Breidablikk som också har flerbäddsrum för 350 NOK/person.

www.spor1.no
www.breidablikk.no
www.scandic.no
www.nordicchoicehotels.no

Äta
Narvik har en handfull bra krogar. De främsta ligger på hotell, som till exempel Linken på Quality Hotel Grand Royal som erbjuder sameinspirerad finedining-meny. Rallar´n Pub og Kro i samma hotell har enklare rätter. Skybaren Tötta bar på närliggande Rica Hotel har kanske stans bästa utsikt. Här serveras bland annat nordnorska tapas. Fjellheisrestauranten vid toppen av gondolliften serverar hamburgare och andra pisträtter till förstklassig utsikt. En klassiker är att själv köpa bröd och majonäs och köpa nykokta räkor direkt av ”Räkfiskar´n” nere i hamnen. Obs: Norge är dyrt, räkna med 20-30 procent högre priser än i Sverige.

Skidåkning
Fagernesfjellet har ett tiotal preparerade nedfarter. Den längsta är över 3200 meter. För barn och nybörjare finns ett område som kallas Startgropa med en egen lift. Men trots att de preparerade pisterna är långa och bra, så är den stora attraktionen offpisten. De tre främsta områdena är Mørkholla, Five Fingers och Tredjetoppen. Att använda en guide de första dagarna rekommenderas. Dels i säkerhetssyfte, men även för att utnyttja tiden på bästa sätt.
Läs mer:
www.arcticguides.com
www.mountainevent.se

Mer info
www.visitnarvik.com
[/factbox]

Text: Håkan Stenlund och Anders Falkirk
Foto: Visit Narvik och Scandic