Åres bästa skidåkning

Åres bästa skidåkning

Åre har lockat turister i över 100 år. Först som hälso- och kurort. Sedan som skidparadis och hålligångställe. Men hur får man ut det bästa av Åre och Skutan idag? Vi frågade Patrik Leje, Årebo och Åka Skidors chefredaktör.

Snart börjar skidsäsongen – och blickarna vänds åter mot Åre och Åreskutan. Byn och fjället utgör Sveriges största skidattraktion, om man ser till antalet nedfarter (över 100) och restauranger. I år kommer man uppgradera liftstystemet. Några gamla ankarliftar ska ersättas med stolsliftar.

Men när ska man åka? Och vilka backar och restauranger ska man satsa på? Trevligresa.se fick ett snack med Åka Skidors chefredaktör, Patrik Leje. Han har bott i Åre i närmare 15 år och få kan ortens skidåkning och skidsäsong som han.

”Det kan låta som en överdrift, men faktum är att vårskidåkningen i Åre är i världsklass. Det märkliga är att det inte är fler som åker hit då.”, Patrik Leje, chefredaktör Åka Skidor

Många besökare kommer redan till jul? Hur är skidåkningen i december?
– Den är sällan bra, säger Patrik. Men vill man fira en vit jul i mysig fjällmiljö är det ändå värt att åka till Åre jul och nyår. Då är stämningen som bäst under skidsäsongen. Och längdspåren brukar vara fina. Konstsnön garanterar att pisterna är i hyfsat skick men rejäla mängder natursnö bruket inte börja falla förrän vid årsskiftet.
– Med andra ord: ha inte för höga förväntningar på skidåkning i Åre i december.

Om man vill åka offpist? När ska man åka då?
– Nysnö vet man aldrig när man får. Men januari brukar vara en snöig månad med bra offpiståkning i skogen i lågzonen. Högzonen är stängd om det blåser – och det gör det när det är snöstorm i Jämtland.

Vilken är det bästa offpistområdet i Åre?
– Det är garanterat Baksidan. Det är inte bara Åres bästa offpistområde, utan Sverige. Det startar från toppen av Skutan. Klättra upp eller betala en slant för skoterskjuts. Det är det värt. Här får man både häftig utsikt och en riktigt bra skidupplevelse.

När är det bäst att åka hit?
– På våren. I mars och framförallt april är chansen störst att solen skiner i fjällen. Temperaturen är behaglig. Vinterns snöfall täcker hela skidområdet. Pist- och offpiståkningen är som bäst. Och det är högsäsong för längdåkning, fjällturer och toppturer.

– Det kan låta som en överdrift, men faktum är att vårskidåkningen i Åre är i världsklass. Det märkliga är att det inte är fler som åker hit då.

Några tankar om årets säsong?
– Förhoppningsvis får vi en lika fin säsong som i fjol. Mycket snö och våren var fin. Sedan är jag nöjd med att de satsar på på ny stolsliftar. De behövs. De kommer att öka kapaciteten, och få bort en massa liftköer. Ankarliftarna känns lite passé för en sådan modern skidort som Åre är.
– Sedan är det väl nån ny krog som öppnar, som man bör testa…

[factbox heading="5 i topp"]
Här är Patriks fem måsten

1. Störtloppet
Fjällens längsta pist. Nästan 900 meter i fallhöjd. Nedre delen är tyvärr ofta avstängd för tävling och träning. Men om du avslutar med Gästrappet blir inte åkningen sämre.

2. Buustamons fjällgård
Mysig finkrog i en gammal fjällstuga i Ullådalen, strax väster om Åreskutan. På vårkanten är den som allra bäst med sin verande som är sydvänd.

3. Tväråvalvet
Vårskidåkningen i den vackra högfjällsmiljön i Tväråvalvet är unik. Skidåkningen på Åreskutans nordsida påminner om glaciärskidåkning i Alperna.

4. Afterski på Hotell Fjällgården
Afterski mitt i backen, med liveband som lockar, och massor av trötta och törstiga skidåkare. Riktigt bra drag!

5. Werséns
Inget Årebesök blir komplett utan en kväll på Werséns. Hit kommer alla. Prova klassikern Biff Rydberg på jämtvis eller Herrarnas pizza.
[/factbox]