De 6 bästa skidorterna för barnfamiljer

Skidåkning i Järvsöbacken

Familjemys i kupén. Fika i bistron. Och utvilad vid ankomst. Att ta tåget till skidorten kan vara skönt för hela familjen. Här är sex barnvänliga orter som ligger nära en station.

1. Järvsö

Perfekta för storfamiljen. Här väntar åkning med olika svårighetsgrader på båda sidor om berget. Här finns 19 nedfarter, sju liftar plus ett rullband. Dessutom finns vildmarksparken Järvzoo som förströelse för barn som har tröttnat på skidåkningen. Stationen ligger mitt i byn. Mer info: www.jarvsobacken.se.

2. Edsåsdalen

Edsåsdalen ligger på sydsluttningen av renfjället i södra Å̊refjällen. den första skidliften öppnade 1953. i dag finns elva liftar och elva nedfarter, varav alla utom en är lätta eller mycket lätta (gröna eller blå). Dessutom finns en funpark, barnområde och 20 kilometer preparerade skidspår. Orten ligger nära stationen i Undersåker. Mer info: www.edsasdalen.se

3. Trillevallen

Även Trillevallen är granne med Åre. Här finns pulkabackar, snälla barnbackar, men även funpark och den svarta Ripbranten för de äldre barnen. För träningssugna vuxna finns 12 mil längdspår, varav hälften är maskinpreparerade. Även här gäller det att kliva av i Undersåker. Mer info: www.trillevallen.com

4. Storlien

En gammal fjällklassiker som nästan har fallit i glömska. Här breder ett vidsträckt fjällandskap ut sig (utsikten på Blåhammaren och Snasarna är omtalad) perfekt för vuxna sugna på turåkning, men här finns också en fjällanläggning med nio nedfarter och en Fun park. Ni tar nattåget från Stockholm, via Östersund, och kliver av vid 9-tiden i Storlien. Mer info: www.storlienturistbyra.se

5. Sälenfjällen

Sälen stationsnära? Nej, det stämmer. Men numera kan man ta SJ-tåget till Mora och sedan direktbuss till Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Lindvallen. På själva skidorterna finns det gott om barn- och äventyrsområden, och roliga funparker. Mer info: www.skistar.com

6. Björkliden

Och vi tar det mest storslagna til sist; nattåget till den arktiska fjällvärlden. Efter Kiruna dyker Lapporten upp till vänster och Torne träsk till höger. Utmed linjen ligger Björkliden, ett litet skidparadis med hög fallhöjd för de vuxna, och mysiga barnbackar för de små. Mer info: www.bjorkliden.com